Wapnowanie gleby – co to jest i do czego służy?

Wapnowanie gleby to istotny zabieg agrotechniczny, który ma na celu poprawę jej właściwości chemicznych poprzez podniesienie odczynu pH. W zależności od wyjściowego poziomu kwasowości, stosowane są różne dawki wapna, co wpływa na skuteczność i trwałość efektu wapnowania.

Optymalny odczyn gleby – jaki jest i jak o niego dbać?

Rośliny uprawne mogą prawidłowo rozwijać się i wydawać zadowalający plon o odpowiednich parametrach jakościowych tylko wtedy, gdy odczyn gleby jest zgodny z ich wymaganiami.

Nawozy zielone – naturalne wspomaganie gleby

Ograniczony dostęp do nawozów organicznych i naturalnych sprawia, że zastępuje się je nawozami zielonymi, którymi są rośliny uprawne przyorywane w celu użyźnienia gleby.

Znaczenie materii organicznej w glebie

Ziemia uprawna jest mieszanką minerałów, materii organicznej, powietrza i wody, które reagując ze sobą w sposób ciągły – formują rodzaj i jakość gleby.

Edafon, czyli co żyje w glebie?

W najwęższym pojęciu za edafon uważa się mikroorganizmy oraz drobne zwierzęta (do owadów), na stałe lub w pewnym okresie swojego życia przebywające w glebie, która jest dla nich naturalnym środowiskiem życia.

Choroby struktury gleby – jak im zapobiec?

W naturalnych warunkach (bez ingerencji człowieka) gleby nigdy nie są orane, mieszane czy odwracane. Materia organiczna, która na nich wyrasta w znakomitej większości pozostaje na miejscu, jest akumulowana i przekształcana w próchnicę.

Żyzność gleby – podstawa pod dobry plon

Żyzność gleby definiowana jest jako zdolność do zaspokajania potrzeb życiowych roślin na niej rosnących. Samo pojęcie jest niewymierne i nie można go wyrazić jednostką miary.

Choroby oglebowe roślin – czy możemy im zapobiec?

Mianem chorób odglebowych określane są choroby spowodowane przez patogeny bytujące w glebie – wirusy, grzyby, nicienie. Atakują one rośliny poprzez system korzeniowy.

Próchnica glebowa – co to jest i jaką ma rolę?

Materia organiczna w glebie ulega ciągłym przemianom mineralizacji i humifikacji. Szybkość tych procesów zależy od m.in.: dostępu tlenu, temperatury, składu chemicznego wprowadzonych do gleby substancji organicznych.

WODA W GLEBIE

Woda jest jednym z najważniejszych czynników limitujących wzrost i rozwój roślin.

WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE GLEBY

Gleba jest układem trójfazowym, składającym się z fazy stałej (minerały glebowe, substancja organiczna), ciekłej (woda glebowa) i gazowej (powietrze glebowe). Dodatkowo występują w niej organizmy żywe.