Woda jest jednym z najważniejszych czynników limitujących wzrost i rozwój roślin.
Wymagania wodne poszczególnych gatunków roślin mogą się znacznie różnić od siebie.
Źródła wody w glebie
Źródłem wody w glebie są: opady atmosferyczne, podsiąkanie wody z głębszych warstw wodonośnych, nawadnianie i skondensowana para wodna.
W naszych warunkach klimatycznych, podstawowe znaczenie w uprawach rolniczych ma ilość, termin występowania oraz intensywność opadów.
- Najbardziej pożądane są opady w okresie wegetacyjnym. Niestety, w najbardziej krytycznym okresie letnim często występują niedobory wody, powodujące katastrofalne susze. Nie mając wpływu na częstotliwość opadów, jedyne co możemy zrobić to budować retencję wodną poprzez właściwe zabiegi uprawowe.
- Drugim czynnikiem decydującym o wykorzystaniu wody z deszczu, jest jego intensywność. Jeśli opad jest zbyt intensywny to część wody szybko przenika w głąb gleby poza zasięg systemu korzeniowego, a na zwięźlejszych glebach spływa po powierzchni. Optymalne są opady o małej intensywności, ok. 4 mm/h.
Odpowiednie zabiegi agrotechniczne, tj. trzymywanie struktury gruzełkowatej i zwiększanie zawartości próchnicy mogą częściowo ograniczyć przesiąkanie wody na glebach lekkich i zwiększyć ją na ciężkich.
Rodzaje wody glebowej
Zachowanie się wody w glebie podlega prawom fizycznym, takim jak:
- zjawisko adhezji – przyciąganie cząsteczek wody przez fazę stałą gleby
- zjawisko kohezji – wzajemne przyciąganie się cząsteczek wody.
Siły te regulują zatrzymywanie wody przez glebę oraz jej ruch w środowisku glebowym. Stąd gleby ciężkie zawierające więcej drobnych cząstek mają większą pojemność wodną, a gleby lekkie są bardziej przepuszczalne.
Biorąc pod uwagę rodzaj i wielkość sił oddziaływujących na wodę w glebie, można wyróżnić następujące rodzaje wody w glebie:
- para wodna w powietrzu glebowym
- woda molekularna – higroskopowa i błonkowa
- woda kapilarna w kapilarach glebowych
- woda wola – infiltracyjna (ruchoma) i gruntowa (stagnująca)
- związana w związkach chemicznych
- stała w postaci lodu.
Wszystkie siły wiążące wodę w glebie nazywamy siłą ssącą gleby lub potencjałem wodnym gleby.
Im mniej jest wody w glebie tym silniej jest ona przez nią zatrzymywana i siła ssąca może osiągać wartości nawet kilkuset megapaskali (MPa). Z kolei w miarę wzrostu wilgotności siły zatrzymujące maleją, a potencjał może spaść do zera przy pełnej wilgotności.
Pojemność wodna gleb
Zdolność do zatrzymywania wody w glebie określana jest mianem pojemności wodnej gleby. Biorąc pod uwagę stan uwilgotnienia gleby wyróżnia się trzy określenia:
- Maksymalna pojemność wodna (MPW) – stan uwilgotnienia gleby, w którym wszystkie wolne przestrzenie są wypełnione wodą. Zjawisko to występuje po długotrwałych lub intensywnych deszczach. Jest szczególnie niepożądane w okresie wegetacji, ponieważ powoduje niedotlenienie korzeni. W konsekwencji wzrost roślin jest zahamowany i zwiększa się ryzyko chorób grzybowych.
- Polowa pojemność wodna (PPW) – określa zawartość wody w glebie pozostającej po przemieszczeniu się nadmiaru wody grawitacyjnej do głębokości drenowania lub lustra wody gruntowej. Z tego powodu stan PPW często nazywa się stanem równowagi drenowania. Po odprowadzeniu nadmiaru wody, ta pozostająca w drenach lub rowach drenarskich przestaje płynąć. Przy pojemności polowej wyżej położone w profilu glebowym duże pory wypełnione są powietrzem, drobne natomiast wodą.
- Punkt trwałego więdnięcia (PTW) – stan uwilgotnienia gleby, w którym woda zawarta w glebie jest utrzymywana siłą przekraczającą ciśnienie równe ciśnieniu wywieranemu przez słup wody o wysokości 150 m (1500 kPa). Przy takich wartościach przyciąganie wody przez cząsteczki gleby jest tak silne, że korzenie nie mogą pobierać wody z otoczenia i rośliny trwale więdną. Punkt graniczny stanowi moment, w którym woda znajduje się w porach o średnicy mniejszej od 0,002 mm.
Woda dostępna dla roślin
Ilość wody zawartej w glebie, którą mogą wykorzystać rośliny, zależy od średnicy znajdujących się w niej porów glebowych. Ta z kolei jest uzależniona od składu granulometrycznego i agregatów glebowych.
Z tego powodu należy zapobiegać nadmiernemu zagęszczeniu gleby, gdyż powoduje ono zmniejszenie średnicy porów, co w konsekwencji ogranicza dostępność wody dla roślin.
Gleba gliniasta w 10-centymetrowej warstwie zawiera około 20 mm wody dostępnej dla roślin, co odpowiada 200 m3 na hektar. Ilość wody, jaką będą mogły wykorzystać rośliny zależy od tego, jaką objętość gleby przerasta system korzeniowy i jaki ma on zasięg.
Woda w glebie może występować pod wszystkimi stanami skupienia, ale najistotniejsza jest forma płynna. Wraz z rozpuszczonymi w niej substancjami tworzy w glebie roztwór glebowy, z którego pobierane są składniki pokarmowe.
Podstawowym źródłem wody są opady atmosferyczne. Wody gruntowe z głębszych warstw wodonośnych mają mniejsze znaczenie, ale bardzo ważny jest poziom zalegania lustra wody gruntowej. Jeżeli jest zbyt płytka, to uniemożliwia rozwój korzeni i dyskwalifikuje dane pole jako przydatne do zakładania plantacji. Poziom wody gruntowej należy badać wczesną wiosną, gdy jest on najwyższy.
Straty wody z gleby
Podstawową przyczyną strat wody glebowej w warunkach polowych jest ewapotranspiracja czyli transpiracja wody przez rośliny i jej parowanie z powierzchni gleby. Zależy ona głównie od temperatury, wiatru i niskiej wilgotności powietrza. Podczas gorących dni parowanie jest bardzo intensywne, ponieważ różnice pomiędzy ciśnieniem pary wodnej w atmosferze a powietrzem przy powierzchni gleby lub liści, są bardzo duże.
W miarę strat wody z gleby siła ssąca gleby utrudnia jej ruch w glebie i dostępność dla roślin. Rośliny odbierają to jako sygnał do ograniczenia transpiracji, ale wiąże się to ze spowolnieniem wzrostu i rozwoju. W glebie straty spowodowane parowaniem powierzchniowym są uzupełniane na początku przez podsiąkanie kapilarne. Z czasem, gdy siła ssąca gleby wzrasta przemieszczanie wody z głębszych warstw gleby odbywa się w postaci pary wodnej.
Retencja wodna gleb
Możliwości retencyjne gleb (możliwości okresowego zatrzymywania wody w glebie) zależą od wielu czynników, wśród których główne znaczenie ma skład granulometryczny. Przykładowo gleby ciężkie wykształcone z glin i iłów posiadają duże możliwości retencjonowania wody, w przeciwieństwie do gleb lekkich wytworzonych z utworów piaszczystych, których możliwości retencyjne są znacznie mniejsze, (nawet 2–3 krotnie w porównaniu do gleb zwięzłych).
Zdolność zatrzymywania wody na danym polu zależy zarówno od czynników naturalnych jak i zabiegów uprawowych. Najtrudniej zmienić skład granulometryczny, ale można wykonywać inne działania poprawiające retencję. Szacuje się, że każdy 1% materii organicznej w formie próchnicy w glebie może magazynować 150 m3/ha wody. Związki próchnicze mają bardzo wysoką pojemność wodną, są zdolne zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody niż same ważą i dodatkowo jest to woda w formie dostępnej dla roślin. Ma to szczególnie znaczenie dla gleb piaszczystych. Z tego względu wszelkie zabiegi zwiększające zawartość kwasów humusowych mają kluczowe znaczenie w uprawie roślin.